Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Koelen met water? Zo'n gek idee nog niet...

Tijd om over te stappen op een natuurlijke koudemiddel oplossing

Ja zult u zeggen, wat is dat nou voor rare kop! Ik heb kennis van geavanceerde koelsystemen, heb geïnvesteerd in mijn mensen zodat zij de beste papieren hebben, eerst STEK en nu F-gassen certificaten. We gaan toch niet zomaar onze hele bedrijfsvoering omgooien? Ik ben toch zeker geen loodgieter ?!

Dat bent u inderdaad niet, maar toch is het misschien niet zo’n raar idee..

De impact van F-gassen wetgeving

2017 is alweer ruimschoots achter de rug en koeltechnisch Nederland heeft de impact van de F-gassen regelgeving aan den lijve ondervonden. Koudemiddelprijzen die werkelijk door het dak heen schoten en als je het nodig had soms ook nog eens zeer beperkt beschikbaar waren. En dat slechts na een reductie van de koudemiddelproductie van nog maar 7%.

Warmtepompen met het koudemiddel R410A

Voor dit jaar staan de signalen dan ook volledig op rood met een vernieuwde productiereductie van 93% naar 63%. Tevens tellen dit jaar voor het totaal aan koudemiddel quota ook nog eens alle kekke warmtepompjes mee die u op de VSK hebt kunnen bewonderen! Want deze zijn veelal ‘gewoon’ nog uitgevoerd met het koudemiddel R410A….

Schaarste F-gassen gecertificeerd personeel

Een ander feit waar we op alle fronten mee te maken hebben, dankzij de weer fors groeiende economie, betreft het verkrijgen van kundig personeel. ‘Handige jongens’ zijn misschien nog wel te krijgen, maar F-gassen gecertificeerd personeel wordt zeer schaars, alle goede bedoelingen en initiatieven ten spijt.

Propaan als natuurlijk koudemiddel oplossing!

Met z’n allen zijn we het er nu wel over eens dat de enige juiste oplossing het toepassen van een Natuurlijk Koudemiddel is. Geheel afhankelijk van de toepassing, wensen én (on)mogelijkheden wordt dan ook telkens opnieuw de keuze gemaakt hetzij voor CO2 hetzij voor Ammoniak hetzij voor Propaan.

De Coolmark Propaan Chiller de natuurlijke koudemiddelen oplossing

Koeltechnische oplossingen met Propaan als koudemiddel is één van de speerpunten van Coolmark. Dankzij de zeer goede thermodynamische en fysische eigenschappen van Propaan is dit koudemiddel met name geschikt om nu een eenvoudige overstap te maken naar een Natuurlijke Koudemiddel oplossing.

De Coolmark Propaan Chiller

Al weer bijna vier jaar geleden heeft Coolmark de Propaan Chiller in haar pakket opgenomen. Wetgeving technisch ook een zeer vriendelijke oplossing want mits buiten opgesteld (en boven de begane grond) gelden er geen beperkingen m.b.t. de koudemiddelvulling van deze koudwater-installaties.

Hoe de Propaan Chiller werkt

Al het koudemiddel bevindt zich in de Chiller en koeling vindt eenvoudigweg plaats d.m.v. het transporteren van het gekoelde water of een andere koudedrager naar de gebruikers, luchtkoelers enz.

Grote voordeel hier is een eenvoudig leidingnetwerk en systeemuitvoering, zeker t.o.v. installaties met andere Natuurlijke Koudemiddelen zoals CO2 of Ammoniak. Tevens is het mogelijk om met watergedragen systemen een zeer nauwkeurige temperatuurregeling te realiseren en hebben we binnen de bebouwde en gekoelde omgeving niet te maken met veiligheidseisen.

Waar kan de Propaan Chiller toegepast worden?

De toepassingen zijn legio, met name in AGF, Bloembollen en Sierteelt sectoren is de keuze voor een watergedragen systeem een zeer verstandige keuze. Koelen van dergelijke ‘levende’ producten vereist een zeer nauwkeurige, stabiele temperatuurregeling om de houdbaarheid te verlengen

Maar ook in proces industrieën, utiliteit of anderszins opslag van goederen in de breedste zin van het woord is het toepassen van koudwatersystemen inmiddels gemeengoed.

Één ding is zeker; installaties met honderden kilogrammen chemische koudemiddelen willen we niet meer toepassen in 2018! In dit licht gezien is de kreet ‘Koelen met water’ misschien nog niet eens zo’n gek idee…

Meer weten?

Bezoek ons tijdens Building Holland volgende week in RAI, Amsterdam stand 12.022B of informeer bij onze verkoopafdeling Projecten, hoe de Coolmark Propaan Chiller in uw project past.

Gert van Vugt
Gert van Vugt Tel: 0180 – 751 351Verberg boodschap