Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

De EPC gaat op de schop…..BENG!

Europa heeft duidelijke afspraken gemaakt op het gebied van klimaat en dat is maar goed ook. Klimaat is namelijk iets van ons allemaal. Gezamenlijk hebben wij in Europa het wereldwijde klimaatakkoord vertaald naar handzame oplossingen die per land iets kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van infrastructuur, energie opwekking en economie.

Wij hebben afgesproken dat we in stappen naar een energieneutraal gebouwde omgeving toewerken. Dit betekent dat de EPC per 2020 komt te vervallen. Dit is vastgelegd in de herziene Europese richtlijn EPBD uit 2010. In Nederland heet dit de BENG-eis, Bijna Energie Neutrale Gebouwen en in andere landen is de naam ZEB, BEN of EnEV.

Sleutelpositie voor de installateur en adviseur

De manier van bouwen en energieomzetting gaat drastisch veranderen en u kunt daar een sleutelpositie in gaan vervullen. Waar het met de huidige EPC nog mogelijk is om met zonnepanelen het gebouw of woonhuis dicht te rekenen zal dat straks zeker niet meer het geval zijn. Ook het toepassen van een hoog rendement cv installatie is niet meer voldoende. Uw kennis van warmtepompen is dan ook hard nodig om de gebouwen van morgen te realiseren. De verwachting is dat dit in 2021 al ca 45.000 installaties per jaar zijn.

Gebouwfunctie 1- Energiebehoefte kWh/m2.jr 2- Primair fossiel energiegebruik kWh/m2.jr 3- Aandeel hernieuwbare energie %
Woningen en woongebouwen252550
Utiliteitsgebouwen502550
Onderwijsgebouwen506050
Gezondheidszorggebouwen6512050

1. Energiebehoefte

In de praktijk zal de architect en bouwer zeer goed moeten kijken naar de oriëntatie, schil en isolatiewaarde van een gebouw.

2. Primair fossiel energieverbruik

De installateur heeft met zijn installatie zeer grote invloed op het energieverbruik, soort energie en rendement van de installatie.

3. Aandeel hernieuwbare energie

De energie die wordt verbruikt moet ook nog eens grotendeels hernieuwbaar / duurzaam zijn.

De oplossing, een warmtepomp

De nieuwbouw zal dus een nog hogere isolatiewaarde krijgen en de traditionele cv ketel zal bijna niet toegepast kunnen worden. Dit past ook helemaal in de trend van Nul op de meter, All elektric en het reduceren van aardgas. De warmtepomp zal dus definitief deze markt gaan domineren. Warmtepompen als de Hydrolution en de Q-ton van Mitsubishi Heavy Industries zijn uitermate geschikt voor een invulling van deze vraag. Hydrolution en de Q-ton hebben hun kwaliteit bewezen in woningbouw, appartementen, hotels, zorgcentra, scholen en kantoren, en maken het mogelijk om nu al te voldoen aan de BENG norm van 2020.

Heeft u vragen over de warmtepompsystemen of de BENG wetgeving? Neem dan contact op met Coolmark.

Huibert BaakTel: 06 - 51133178Verberg boodschap