Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

De 100% gas-loze koel- en klimaatoplossing bij Van Vugt Kruiden, Ridderkerk

De 100% gas-loze koel- en klimaatoplossing bij Van Vugt Kruiden, Ridderkerk

Op de grens van Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam IJsselmonde herrijst momenteel een innovatief bedrijventerrein Dutch Fresh Port. Dit innovatieve bedrijventerrein wil succesvolle en ambitieuze ondernemers de ruimte te bieden voor;

  • Vernieuwing
  • Slimme samenwerking
  • Duurzaam ondernemen

Met maar liefst 71% van de top 50 bedrijven uit de Agro, Vers & Food sector in Nederland hier gevestigd, samen goed voor 25% van de totale omzet, ligt de lat hoog. Precies hierom koos Van Vugt Kruiden deze locatie voor haar nieuwbouw.

Foto nieuwe pand Van Vugt Kruiden, Ridderkerk

Klimaatwens van Vugt Kruiden Ridderkerk

Voor de nieuwe kantoor- en productiefaciliteit zocht van Vugt Kruiden diverse koel- en klimaat oplossingen. Variërend van koelcellen voor opslag, gekoelde snij- en verwerkingsruimten, tot perfect geconditioneerde teeltproces- en kantoorruimten. Vast stond bovendien dat het een 100% gas-loze, betrouwbare en milieuvriendelijke installatie moest worden dat zowel perfecte teeltomstandigheden alsook een optimaal productie- en verwerkingsproces van de verse kruiden kon garanderen.

Naast wensen qua koeling bleek er ook een warmtebehoefte te zijn voor de diverse (teelt)processen en voor de verwarming van kantoorruimten in de winter.

Gekozen koude- en klimaatoplossing

Unitherm BV uit de Lier werd ingeschakeld om een passende oplossing te ontwikkelen en installeren.

Uiteindelijk koos van Vugt Kruiden voor een water-gedragen systeem; twee Coolmark Propaan Chillers, met een GWP van slechts 3. Deze 100% gas-loze oplossing garandeert een continue beschikbare watertemperatuur van 45°C en een medium temperatuur van respectievelijk +1°C (200 kW) en -8,5°C (130 kW) voor de koeling.

Beide Propaan Chillers - die overigens in aanmerking komen voor de energie investeringsaftrek (EIA 2019, code 220212) - zijn voorzien van semi-hermetische compressoren. Een van de Chillers is uitgerust met een Danfoss frequentieregelaar voor efficiënte capaciteitsregeling.

Een tweetal Hydromodules elk met een eigen pomp voor zowel het koude als het warme traject zijn geïntegreerd. Om een constante temperatuur te garanderen aan de warmwaterzijde wordt het toerental van de energiebesparende pomp aangestuurd door een 0-10V signaal komende uit het beheer- en regelsysteem van Unitherm.

Coolmark Propaan Chillers

Maatwerk klimaatoplossingen met de Coolmark Propaan Chiller

Geen project is hetzelfde. Door voor de Coolmark Propaan Chiller, lucht- of watergekoeld, te kiezen bestaat de mogelijkheid om deze aan te passen aan uiteenlopende condities en specificaties. Met capaciteiten van 5 tot 1.300 kW, haar modulaire en klant-specifieke opbouw kan de Coolmark Propaan Chiller ingezet worden voor medium temperaturen variërend van -25°C tot +15°C met de mogelijkheid van 100% warmteterugwinning voor elk project.

Over van Vugt Kruiden, Ridderkerk

Van Vugt Kruiden is uitgegroeid van een tuinders(familie)bedrijf uit de jaren 1990 tot één van Europa’s toonaangevende producenten en leveranciers op het gebied van verse snijkruiden, babyleafs en eetbare bloemen.

Door in te spelen op de toenemende vraag naar jaarrond gewassen en gesneden kruiden is Van Vugt zich volledig gaan specialiseren in het snijden, verwerken en verpakken hiervan. Inmiddels bestaat het assortiment uit zo’n 40 soorten kruiden. Sinds 2005 is Van Vugt ook gestart met de teelt van eetbare bloemen. De vraag naar dit bijzondere product kwam met name vanuit de horeca en restaurantwereld en inmiddels zijn de eetbare bloemen niet meer weg te denken uit het assortiment. Dat zelfde jaar is begonnen met de teelt van zogenaamde babyleaf sla. Deze babyleaf sla wordt klantgericht geteeld en verpakt, net als de kruiden en eetbare bloemen.

Over Unitherm BV, De Lier

Unitherm B.V. uit De Lier zijn midden in het Westland gevestigd. Ze zijn een gespecialiseerd full-servicebedrijf in het ontwerpen en leveren van technische installaties voor o.a. tuinbouw gerelateerde bedrijven.

Meer informatie

Ook voor uw project is er een oplossing mogelijk. Onze afdeling projecten praat hier graag verder over met u. Tel: +31(0)180751350 e-mail cm-projecten@coolmark.nlVerberg boodschap