Deze site werkt prettiger als u javascript aanzet.

Op zoek naar een all-electric klimaatoplossing voor bouw of renovatie?

U kunt dit artikel ook in de digitale versie van de Coolmark Info van april 2018 lezen of op pagina 82-83 van Installatie & Bouw-01-2018.

Tekst: Lieke van Zuilekom

Onze drie antwoorden: Q-Ton, Hydrolution of Propaan Chiller.

Met achttien aardbevingen met een kracht van 1,5 of hoger op de schaal van Richter heeft Moeder Aarde in Groningen afgelopen jaar wederom duidelijk gemaakt dat we de aarde niet kunnen blijven uitputten en dat fossiele brandstoffen eindig zijn. De urgentie om naar all-electric nieuwbouw én renovatie te gaan, is groot.

Als antwoord op dit vraagstuk levert Coolmark diverse collectieve en separate systemen, waarmee niet alleen energetische en all-electric verwarming, maar ook koeling en warm tapwaterbereiding voor eenieder binnen handbereik komt.

Qton Hydrolution en Propaan Chiller all electric oplossing

Q-ton: de gasloze warm tapwater-oplossing

Voor het all-electric verwarmen van gebouwen zijn in de markt al veel warmte-pomp oplossingen voorhanden. Voor het gas-loos bereiden van warm tapwater echter zijn de mogelijkheden schaars, zeker wanneer collectieve oplossingen/grotere hoeveelheden warm tapwater gewenst zijn. Denk hierbij aan appartementencomplexen, woningblokken, hotels, zorginstellingen, sportcentra, zwembaden, scholen en de industrie. De Mitsubishi Heavy Industries Q-ton warmtepomp biedt hiervoor een oplossing, waarbij warm tapwater van 90˚C geleverd kan worden, bij buitentemperaturen tot -25˚C.

100% natuurlijk koudemiddel

Uniek aan de Q-ton warmtepomp is dat 100% gebruik wordt gemaakt van natuurlijke koudemiddelen, om het tapwater te verwarmen.

De Q-ton warmtepomp gebruikt hiervoor circa 75% hernieuwbare energie uit de buitenlucht. De 25% hulpenergie kan duurzaam worden opgewekt uit wind- en/of zonne-energie, wat zorgt voor een zeer hoog rendement van 297% bij -10˚C buitentemperatuur en 560% bij +25˚C, evenals besparingen tot 54% op de energiekosten en 70% op de CO2-uitstoot!

Technische innovaties

Technische innovaties in deze warmtepomp zijn o.a. een unieke tweetrapscompressor (roterend en scroll in één) en het gebruik van CO2 als compressiegas, waardoor zeer hoge drukken/hoge warm water temperaturen mogelijk zijn. Als enige collectieve warmtapwateropwekker beschikt de Coolmark Q-ton warmtepomp bovendien over een gelijkwaardigheidsverklaring BCRG voor de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)

de Q-ton warmtepomp als vervanger van boiler of CV ketel

Naast nieuwbouwprojecten is de Q-ton warmtepomp uitstekend geschikt voor de renovatiemarkt, waar de bestaande cv-ketel en boilervat eenvoudig door het Q-ton systeem vervangen kunnen worden. Vervanging van de recirculatieleidingen is hierbij niet nodig.

Hydrolution: verwarmen, koelen en warm tapwaterbereiding in één geïntegreerd systeem

Datzelfde geldt voor de A+++ Hydrolution lucht/water-warmtepomp, die specifiek voor woonhuizen is ontwikkeld en zeer grote economische en milieutechnische voordelen biedt. Met rendementen tot wel 4,44 (COP) levert Hydrolution een aanzienlijke bijdrage in de verlaging van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Propaan Chiller: professionele luchtgekoelde oplossing op natuurlijk koudemiddel

De Coolmark Propaan Chiller, is speciaal ontwikkeld voor de procesindustrie, AGF-sector, utiliteitsmarkt en toepassing in vriescellen en garandeert een 25% hoger rendement dan alternatieve systemen. Dankzij het ingebouwde buffervat kunnen ruimtes op exact dezelfde temperatuur worden gehouden.

Een hoge efficiency wordt behaald door toepassing van een frequentie geregelde compressor, EC-condensorventilatoren, elektronische expansieventielen en een platenwarmtewisselaar die naast de benodigde zuiggasoververhitting tevens onderkoeling creëert, wat de prestaties van de chiller aanzienlijk verbetert én resulteert in een hogere COP en EER-waarde. Elke compressor in de chiller beschikt over een separaat leidingsysteem

Coolmark Propaan Koelmachine

R290 Koudemiddel

Extra duurzaamheidspunten worden behaald dankzij de toepassing van het milieuvriendelijke koudemiddel R290 (propaan), dat een Global Warming Potential (GWP) kent van slechts 3. Bovendien voldoet de chiller aan alle ERP-eisen voor 2018.

Duurzaam met Coolmark tijdens Building Holland

Ontmoet tussen 17 en 19 april as onze experts van deze drie oplossingen tijdens Building Holland, Rai Amsterdam, stand 12.022B. Zij staan voor u klaar om samen met u naar het totaalplaatje te kijken.

Arthur Kloosterman
Arthur Kloosterman Tel: 0180 – 751 389Verberg boodschap